Thursday, November 02, 2006

GABRIEL RIOS ONDERSTEUNT DEMONSTRATIE BIJ AMBASSADE IN DEN HAAG VOOR VRIJLATING MAPUCHE POLITIEK GEVANGENE

Vandaag 2 november zijn wij, 8 vrouwen, solidair met Waikilaf in hongerstaking gegaan voor de Chileense ambassade. Daarbij werden we gesteund door een groep van zo’n 40 mensen van verschillende Nederlandse organisaties, zoals SLAJ, Juntos Podemos en Mapundial.

Deze manifestatie vond plaats om onze bezorgdheid uit te drukken omtrent de situatie van Mapuche gevangene Waikilaf. Waikilaf werd OP 17 augustus opgepakt nadat de bewoners van de gemeenschap zich hadden verzet tegen onwettige grondonteigening door een electriciteitsbedrijf. De openbare aanklager had een groot aantal aanklachten tegen hem ingediend, en hoewel deze niet juridisch onderbouwd konden worden, werd hij toch preventief gevangen genomen. Inmiddels zit hij al meer dan 2 maanden vast in de Chileense gevangenis waar hij psychisch en fysiek gemarteld wordt door bewakingspersoneel. Uit protest tegen deze situatie is Waikilaf sinds 8 oktober in hongerstaking, tot nu toe zonder enig resultaat.

De acht vrouwen, volledig in het wit gekleed, en met handboeien aan elkaar geketend, vormden samen op hun t-shirt het woord LIBERTAD (VRIJHEID). Achter hen hingen de spanddoeken te wapperen: "Vrijheid voor alle Mapuche politieke gevangenen". De trutruka en de kultrun (een soort hoorn en trommel) klonken tussendoor. Brieven van Waikilafs moeder en van andere vrouwen die de manifestatie steunden zijn met megafoon en luide stem voorgedragen aan het ambassadepersoneel. Zanger Gabriel Rios en zijn Chileense gitarist Rodrigo hebben gespeeld om onze actie te ondersteunen!
Om een actie te onderstuenen die niet meer vraagt dan zulke voor de hand liggende dingen als het recht op la justicia y la vida digna!!!

Wij hadden de ambassade ook een brief aan te bieden, ondertekend door 10 Nederlandse sociale organisaties die op die manier gezamelijk hun bezorgdheid wilden uiten over de situatie van Waikilaf. De Chileense ambassadrice Mackenna heeft 5 afgevaardigeden van de manifestanten ontvangen en toegezegd dat zij de bezorgdheid in Nederland omtrent de situatie van Waikilaf aan Presidente Bachelet kenbaar zal maken. Ze zal er eveneens voor zorgen dat de brief aan de Presidente persoonlijk wordt overhandigd. Ze benadrukte echter wel dat de Chileense regering in dialoog is met de Mapuche, waarmee zij aangeeft dat de Chileense overheid binnen het conflict niets te verwijten valt.

Wij, alle demonstranten, zijn het hier niet mee eens. Wij vinden dat de Chileense overheid verantwoordelijk is voor de problemen rond het conflict met de Mapuche gemeenschappen en dat er ondanks alle 'dialoog' geen structurele verbeteringen zijn voor de Mapuche. Retoriek versus empirie, de officiele versie versus de eigenlijke feiten, wij weten waar geloof aan te hechten...

Wat de situatie van Waikilaf betreft: na bijna een maand hongerstaking is zijn gezondheidstoestand kritiek. Volgens alle demonstranten moet de Chileense overheid NU zijn verantwoordelijkheid nemen, niet dialogeren, maar handelen... de situatie vraagt hier om, rechtvaardigheid ook! Waikilaf moet onmiddelijk vrijgelaten worden!!!


Meer foto’s zijn beschikbaar op:
http://www.sociamedia.nl/fotowerk

0 Comments:

Post a Comment

<< Home